Wijndomeinen en Caves

Wijndomeinen en Caves2019-09-10T19:15:25+00:00

Cave de Mazenay

Deze Cave werd in 1963 opgericht door de heren Marinot en Verdun.

In het begin verkochten ze alleen van de allerbeste druiven Vin de Table  maar later is de Cave gaan uitbreiden en is ze zich meer gaan toeleggen op de eigen regio, wat leidde tot een grotere productie van witte wijn en steeds hechtere relatie met de lokale wijnbouwers.

Mazenay verkoopt vandaag meer dan 30 appellatiewijnen uit de Bourgogne en 2 soorten Vin de Table van UITSTEKENDE KWALITEIT.

In juni 2017 verkochten de kinderen van Marinot en Verdun de Cave de Mazenay aan Olivier Poelaert.

In 2009 had hij samen met zijn echtgenote Patricia al het impressionante middeleeuwse Chateau de Couches verworven, een indrukwekkend middeleeuws wijngoed dat inmiddels werd omgeturnd tot een oenotoeristische toplocatie. De vinificatie en de verkoop van de wijnen van het Chateau worden uitbesteed aan de Cave de Mazenay.

Mazenay creeerde speciaal voor het Chateau de Couches het merk “Blason de Vair”.

Met het merk “Blason de Vair” verzekeren Patricia en Olivier Poelaert een strikt kwalitief proces waarbij alles in het teken van een verdere verbetering van het niveau staat. Dit op basis van druiven die exclusief afkomstig zijn van Cotes du Couchois. Samen met de wijnbouwers van de appellatie investeert het merk in de valorisatie van de AOP Cotes du Couchois. Blason de Vair mag dus beschouwd worden als een kwalitief statement.

Olivier Poelaert werd leading man van het UPNCC en zorgde voor een opmerkelijke dynamiek, die in eerste instantie gericht was op de rode wijnen, maar nu ook op de witte die in principe snel als AOP erkend zullen worden.

Mazenay begeleidt vandaag ook tal van lokale wijnbouwers bij de vinificatie van hun wijn en huisvest tegenwoordig ook een wijnlaboratorium dat geleid wordt door een erkende oenoloog.

Alle wijnbouwers van de streek kunnen trouwens een beroep doen op het laboratorium.

DomaineS Courtault & Michelet

Rondom Chablis liggen twintig wijndorpen en op de heuvels van één daarvan, Lignorelles, ligt Domaine Jean-Claude Courtault. Vader en moeder Courtault begonnen dit bedrijf in 1984 op 1,5 hectare. Met heel hard werken – Jean-Claude had nog een baan bij een ander wijnbedrijf – wisten zij hun jonge onderneming beetje bij beetje op te bouwen en uit te breiden. De eerste wijn die Jean-Claude op de markt bracht, van het oogstjaar 1987, won meteen een gouden medaille.

Inmiddels wordt dit bloeiende domein gerund door dochter Stéphanie en haar man Vincent Michelet. Het beslaat nu 20 hectare, verspreid over drie appellations: Petit Chablis, Chablis en Chablis Premier Cru.

Bij wijn draait het allemaal om balans. Het domein doet er dan ook veel aan om de druiven te oogsten op het moment dat de verhouding tussen suikers en zuren optimaal is. De familie observeert de wijngaarden nauwkeurig en volgt de berichten van landbouw- en plantendeskundigen. Ze stelt zelfs stukken wijngaard ter beschikking voor experimenten. Deze doordachte en zorgvuldige manier van werken vind je terug in het resultaat: verleidelijke, evenwichtige en heerlijk fruitige Chablis.

This website uses cookies and third party services. Ok