Wijn een eeuwenoude smaakreis

door | 19 jun 2024

Wijngeschiedenis

Wijn. Een eeuwenoude drank die verhalen vertelt van verre landen, oude beschavingen en culinaire tradities. Laten we samen op reis gaan door de geschiedenis en het proces van wijnmaken, van de eerste druiven in Georgië tot de verfijnde flessen in je wijnrek.

Het Begin:

Georgië (5000 v.Chr.): Stel je voor: het is 5000 voor Christus in het groene landschap van Georgië. Hier, tussen de glooiende heuvels, ontdekten mensen per ongeluk de magie van gegiste druivensap. Dit was het allereerste bewijs van wijnproductie. Geen glazen flessen of kurken toen, maar aardewerken kruiken genaamd amfora’s.

Via Perzië naar Europa: Deze heerlijke ontdekking verspreidde zich snel. Via het Perzische rijk vond wijn zijn weg naar Iran en uiteindelijk naar het bruisende hart van de oude wereld, Griekenland.

De Romeinen: Toen kwamen de Romeinen. Met hun liefde voor alles wat met luxe en plezier te maken had, verspreidden zij de wijnbouw verder door Europa. Van Bourgogne en Bordeaux tot de zonovergoten heuvels van Spanje.

De Nieuwe Wereld: Spanje bracht wijn naar Mexico, en later naar het Californische San Francisco. Ondertussen introduceerden de Nederlanders wijnbouw in Zuid-Afrika. Wijn had officieel de hele wereld veroverd!

Van oude beschavingen tot moderne wijnkelders, wijnmaken is een kunst en wetenschap die door de eeuwen heen is verfijnd. Het is een product van de aarde, gevormd door het klimaat en de kennis van de wijnmaker. Dus de volgende keer dat je een glas wijn inschenkt, denk dan aan de reis die het heeft afgelegd. Proost op de wijnmakers en de wonderen van de natuur.