Wat is er zo bijzonder aan de Bourgogne?

door | 15 apr 2021

De Bourgogne is niet groot, maar de invloed van de regio is enorm in de wereld van de wijn. Het is één van de beroemdste gebieden ter wereld, buitengewoon compleet en zeer complex.

Allereerst even een lesje topografie.

De Bourgogne ligt in het hart van Frankrijk: een uurtje rijden vanaf Lyon en twee uur rijden vanaf Parijs, precies op de route naar het zonnige zuiden en Zwitserland. Mensen rijden er vaak voorbij, maar dat is zonde, zeker als je een liefhebber van lekker eten en drinken bent. De Bourgogne is een smeltkroes van mediterrane invloeden uit het zuiden, continentale invloeden uit het noorden en Atlantische invloeden uit het westen. Dat maakt deze streek een uitgelezen gebied voor druivenrassen als Pinot Noir en Chardonnay, al kun je er ook rassen als Gamay en Aligote vinden.

Ongeveer 200 miljoen jaar geleden stond de regio onder water, deel van een uitgestrekte tropische zee die kalksteengronden creëerde. Deze bodem is het geheim achter de pittige mineraliteit die het kenmerk is van de Bourgondische wijnen. Als je de wijngaarden bezoekt, kun je zelf stukjes kalksteen of mergel (kalksteen vermengd met klei) vinden met sporen van fascinerende versteende zeedieren.

Het samenspel tussen deze natuurlijke elementen, de druivenrassen en de eeuwenoude kennis op het gebied van wijn maken die de Bourgondiërs met zich meedragen (het zogenaamde terroir) zorgen voor het bijzondere karakter van de Bourgognewijnen: elegant, aromatisch en complex.