Wat heeft Mamuse met de Bourgogne?

door | 8 apr 2021

Hallo, ik ben Marleen en ik ben de vrouw achter Mamuse.

Ik ben opgegroeid in Brabant en het genieten en proeven zit me in het bloed. Dat heb ik van mijn vader: die vindt het ook heel belangrijk dat mensen gezellig samen kunnen komen, dat ze samen eten en vooral dat ze samen echt proeven. Voor ons is dat het moment van geluk in deze harde wereld.

Natuurlijk gingen we altijd op vakantie naar Frankrijk. De Bourgogne is een perfecte plek voor een tussenstop, of je nu op weg bent naar het zuiden of naar Zwitserland. Mensen rijden er vaak voorbij, maar dat deden wij dus niet. En later, toen ik mijn man Hans ontmoette, bleek dat ook hij helemaal weg was van de streek. Hij ging daar altijd heen met vrienden.

Hoewel mijn carrière me niet direct de kant van de wijn op bracht, was ik vaak toch wel bezig met eten en drinken. Ik had een bijbaantje bij diverse kookstudio’s, werkte voor Maison de Boer en volgde natuurlijk allerlei cursussen – want net als goede wijn heb je ook tijd nodig om je tot een goede wijnhandelaar te ontwikkelen.

Al mijn jaren in Frankrijk zijn een enorm voordeel. Ik vind ze echt leuk, de Fransen. Je moet ze even leren kennen, maar dan zijn het ook vrienden voor het leven. Mijn eerste wijnen importeerde ik dan ook voor een wijnhuis waar ik al 25 jaar kom. Goede wijn, tegen een betaalbare prijs.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel wijnhuizen, dus om je als handelaar te onderscheiden, moet je stappen zetten. Daarom heb ik besloten me te focussen op wijnhuizen waar vrouwen de scepter zwaaien. Ik ben eigenlijk geen feminist en de mannen kunnen natuurlijk prima wijn maken, maar vrouwen staan eerder open voor nieuwe dingen. Vrouwen helpen elkaar. Ze verenigen zich. En waarom zou je ook niet naar vrouwelijke wijnmakers gaan als 70% van de vrouwen in hun huishouden verantwoordelijk zijn voor de inkoop van wijn?

Maar of dat effect heeft op de smaak van de wijn? Nee, dat geloof ik toch niet. Daar valt geen stereotype van te maken.

Wat mijn favoriete wijn is? Ook dat kan ik niet zeggen. Ik hoef niet altijd de meest ingewikkelde wijn te drinken. Dat kan ook te veel zijn. Ik neig zelf meer naar wit, omdat de kwaliteit daarvan constanter is. Rood kan fantastisch zijn, maar ook heel slecht, en dat vind ik moeilijk. Maar verder ligt het echt aan de gelegenheid. En voor elke gelegenheid is passende wijn!