Hoe wordt wijn gemaakt?

door | 21 jun 2024

Welkom bij een kijkje in de fascinerende wereld van wijnmaken!

Hier nemen we je mee door de belangrijke stappen van het proces, van vergisting tot rijping, en hoe elke fase bijdraagt aan de unieke smaak en karakter van wijn.

Het begin van wijn

De vergisting

De eerste weken van het wijnmaakproces zijn cruciaal. Vergisting begint wanneer gisten (die van nature aanwezig zijn in de druif, lucht en wijnkelder) suikers in de druif omzetten in alcohol en koolstofdioxide (CO2). Tijdens dit proces komen aroma’s en smaken vrij die de wijn zijn karakter geven.

Keuze tussen wit, rood of rosé wijn

Na het kneuzen van de druiven, kan de wijnmaker kiezen welk type wijn hij wil maken:

Witte wijn: Na het kneuzen en persen worden de schillen gescheiden van het sap (most). Blijft er wit sap over want de kleur van de wijn zit in de schillen.

Van witte druiven kan je geen rode wijn maken maar van rode druiven wel witte wijn als de schillen worden gescheiden.

Bij Champagne zie je dat veel en dan noem je het: Blanc de Noir als de wijn gemaakt wordt van rode druiven en Blanc de Blanc van witte druiven.

Rode Wijn: Hier worden de schillen mee vergist in het sap, wat meer tannines en kleur geeft. Persen gebeurt na de vergisting.

Rosé Wijn: De schillen worden kort geweekt in het sap (meestal een paar uur tot een dag) voor een lichte kleur en wat tanninestructuur.

Mousserende Wijn: Voor mousserende wijnen wordt het koolzuur vastgehouden tijdens de tweede fermentatie, waardoor bubbels ontstaan.

Na het maken van basiswijnen kan de wijnmaker besluiten om ze te mengen tot een blend ( samenbrengen van basiswijnen). Dit stelt de wijnmaker in staat om complexiteit en balans te creëren door verschillende eigenschappen van verschillende wijnen te combineren.

Het verfijnen van de wijn

De rijping

Neutrale rijping: Dit kan in betonnen tanks, roestvrijstalen vaten of zeer oude houten vaten plaatsvinden, waar de nadruk ligt op het behouden van de fruitige aroma’s zonder invloed van het hout.

Houten rijping: Veel wijnen, vooral rode wijnen, worden gerijpt in houten vaten (meestal eiken), wat extra complexiteit toevoegt door middel van oxidatie en de opname van smaken van het hout, zoals vanille, kruiden en geroosterde noten.

Flessenrijping: Na de initiële rijping kan de wijn verder rijpen in de fles. Tijdens deze periode ontwikkelen de smaken zich verder en wordt de wijn over het algemeen zachter en ronder.

Het wijnmaakproces is een complexe en kunstzinnige reis van druif tot glas. Elke stap, van vergisting tot rijping, draagt bij aan het uiteindelijke karakter van de wijn. Door de vele variabelen, zoals druivenras, terroir, fermentatieproces en rijpingstechnieken, ontstaat een grote diversiteit aan wijnen, elk met zijn eigen unieke profiel en charme. Proost op de kunst van het wijnmaken!