Het perfecte klimaat!  Waar voelt een wijnstok zich thuis?

door | 20 jun 2024

Waar voelt een wijnstok zich eigenlijk thuis? Hoe beïnvloedt het weer de druiven en uiteindelijk de wijn in je glas? Laten we dat samen ontdekken!

Het ideale klimaat voor wijnstokken

Wijnbouw floreert het beste tussen de 30e en 50e breedtegraad. Dit gebied strekt zich uit van Noord-Marokko tot de Moezel in Duitsland. Waarom? Het draait allemaal om de juiste hoeveelheid warmte. Druiven hebben voldoende warmte nodig om te rijpen, maar niet te veel.

Druiven beginnen hun leven met hoge zuurgehaltes. Naarmate ze rijpen, verminderen de zuren en nemen de suikers toe. Deze suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur.

Daarom produceren warme voornamelijk wijnen met een hoger alcoholgehalte en intensere aroma’s. Witte wijnen in koele klimaten smaken vaak naar groene appel en peer, terwijl warme klimaten tropische aroma’s zoals mango en papaja kunnen ontwikkelen.

Klimaatkennis is de sleutel tot succes

Voor wijnboeren is kennis van het klimaat cruciaal. Het bepaalt welke druif op welke plek het beste groeit. Elke druivensoort groeit het beste in specifieke klimaatomstandigheden en bodems. Wijn is in essentie een landbouwproduct en dus sterk afhankelijk van het weer.

Het weer  en de invloed op de druiven

Zonlicht en warmte zijn essentieel. Wijnstokken stoppen met groeien onder de 10°C en boven de 35°C gebeurt er ook niets meer. Druivenrassen zoals Pinot Noir en Riesling houden van koelere temperaturen, terwijl Syrah en Grenache juist van hitte houden. Zet een koel klimaatdruif in een heet gebied en je krijgt verbrande aroma’s. Andersom krijg je onrijpe smaken.

Wind kan zowel een zegen als een vloek zijn. Denk aan de mistral in Zuid-Frankrijk, die soms destructief is, maar een lichte bries na regen droogt de druiven snel.

Regen is nodig tijdens de groeiperiode, maar niet tijdens de bloei of vlak voor de oogst. Te veel regen kan druiven laten barsten, wat schimmels en bacteriën aantrekt.

Vorst is meestal geen probleem, zolang het niet te extreem is. Koele klimaatdruiven kunnen temperaturen tot -15°C overleven. Maar vorst tijdens de bloei kan bloemen vernietigen en dus de druivenoogst.

Hagel is altijd een ramp; snelle actie is dan vereist om de oogst te redden.

Hoogte en Helling: spel met de natuur

In hete gebieden kan hoogte een uitkomst zijn. Argentijnse wijngaarden op 2000 meter hoogte zijn een perfect voorbeeld. Hoogte zorgt voor koelere temperaturen en ideale groeiomstandigheden.

In Duitsland zijn de beste druiven te vinden op steile hellingen. De zon schijnt hier directer op de druivenstokken, wat zorgt voor optimale rijping en heerlijke wijnen.

Proost op de wonderen van de natuur en de kunst van het wijnmaken! 🥂