De vrouwelijke wijnboeren van de Bourgogne

door | 27 jun 2023

Eeuwenlang was het ondenkbaar dat een wijnboer zijn domein zou nalaten aan een dochter. Anno nu slagen er jaarlijks meer vrouwen dan mannen voor de opleiding tot wijnmaker. Tijden veranderen. Zelfs in de traditionele Franse Bourgogne.

Mamuse le vin heeft al vanaf de oprichting zo’n 5 jaar geleden goede contacten met vrouwelijke wijnmakers uit de Bourgogne en natuurlijk ook een aantal wijnen in haar assortiment. Zij zijn aangesloten bij de organisatie van vrouwelijke wijnmakers Femmes et Vins de Bourgogne

Of vrouwen andere wijn maken dan mannen dat weet ik niet Misschien werken ze wat meer op gevoel. Het gaat om het samenspel met de natuur. Het is het terroir dat de wijn zijn persoonlijkheid geeft – de grond, de ligging, de weersomstandigheden. Dat is een prachtig en delicaat proces.

Er waait een frisse wind door de wijnwereld van de Bourgogne. Een nieuwe generatie neemt het over en komt met andere ideeën. Vrouwen én mannen. Zo is het aandeel van biologische wijnen binnen enkele jaren van twee naar tien procent gegaan. En ook het hele idee rondom wijn verandert.’
‘Vroeger was je goed bezig als je wijn maakte die dertig jaar mocht rusten.
Bij de nieuwe generatie gaat het veel meer om het genieten, de levenskunst. Daarvoor hoeft een wijn niet eindeloos in de kelder te liggen. Er worden fantastische wijnen gemaakt die al na een paar jaar op hun best zijn.