De Gastronomie van de Bourgogne

door | 12 mei 2021

De Gastronomie van de Bourgogne

Je leeft als een echte Bourgondiër: wordt in de volksmond gezegd, waarmee bedoeld wordt dat je een grote genieter bent en houdt van lekker eten en wijn.

Al eeuwenlang is de Bourgogne de bakermat van de Franse gastronomie.

Dit heeft te maken met de invloed van de hertogen van de Bourgogne maar zeker ook met de ligging, bodem, klimaat en inwoners.

Tijdens hun luisterrijke regeerperiodes organiseerden de hertogen veel praalrijke, intense feesten met schitterende gepresenteerde gerechten, grootse decors en muziek.

Uiteraard werden die praalfeesten begeleid met de wijnen uit de eigen Bourgondische wijngaarden.

Een pallet aan streekeigen producten

Weinig streken in Frankrijk hebben zoveel natuurlijke rijkdommen als de Bourgogne.

Tussen de Yvonne in het noorden en de streek van het zuiden de Beaujolais ligt de meest gevarieerde streek van Europa. Talrijke rivieren en meren zorgen voor een rijke vangst aan zoetwatervissen en rivierkreeftjes, in de ruime weiden grazen koeien en geiten die aan de basis liggen van de vele soorten kazen in de Bourgogne, maar ook het beroemde vlees van de charolaisrunderen.

Op de grens met de Bressevlakte worden de wereldberoemde kippen gekweekt en de bossen boven op de heuvels met wijngaarden leveren vele soorten wild! De vlakte langs de rivieren zorgt voor een rijke bodem waarop talrijke soorten groenten en fruit worden geteeld maar ook het mosterdzaad voor de dijonmosterd en de zwarte aalbes die de basis vormt voor de beroemde cassis. Het ligt voor de hand dat de Bourgogne gezegend is met veel goede restaurants, In de Bourgogne wordt over het algemeen bijzonder lekker gekookt.

Op de talrijke markten worden de mooiste producten van de streek tentoongesteld.

In Beaune en Dijon zijn de markten ook overdekt en worden de mooiste streekproducten gepresenteerd!

De Klassieke Bourgogne specialiteiten

Hierbij noem ik een paar van de meest klassieke Bourgogne gerechten

– Escargots ( De Wiijngaardslakken) Zijn al eeuwenlang een ware delicatesse en in elk restaurant, bistro of eenvoudige auberge serveert men de beroemde “bourgondische oester” met lookboter. Soms zijn ze onderdeel van meer verfijnde gerechten. De slak is zo Bourgondisch als het maar zijn kan . Aanvankelijk werden ze weggeplukt uit de wijngaard omdat ze teveel schade aanrichten , maar vandaag worden ze volop gekweekt in afgebakende terreinen. Heerlijk met een glas Chablis  https://mamuse.nl/product/chablis/

– Oef en meurette. Gepocheerd ei in rode wijnsaus met spek en paddestoelen . Goede combinatie met een glas: Bourgogne Pinot Noir St Bernard https://mamuse.nl/product/blason-de-vair-2016-cuvee-st-bernard/ 

– Jamon Persil. Deze hamstukje in gelei met witte bourgogne, look en peterselie zijn heerlijk op een krokant stokbrood en met een glas Aligoté erbij https://mamuse.nl/product/bouzeron-2016/

– La Pochouse : Stoofpotje van zoetwatervis bereid met witte wijn waarin baars, zeelt, snoek, karper, forel of paling wordt gepocheerd. Voor de bereiding kiest men veelal de aligoté, een witte Bourgogne met een hoog zuurgehalte. Heerlijk met een Bourgogne Chardonnay https://mamuse.nl/product/bourgogne-chardonnay-2015/

-Boeuf Bourguignon: Stoofschotel waarbij het vlees gegaard wordt in rode wijn met spek, paddestoelen en zilveruitjes. Goede combinatie Bourgogne Hautes Cotes de Beaune https://mamuse.nl/product/bourgogne-hautes-cotes-de-beaune-2017/