De Bourgogne vernieuwend? Jazeker!

door | 17 mei 2023

Maak kennis met een bijzonder stukje van de Bourgogne: Een ontdekking van Mamuse die we graag voorstellen. Sinds ik 4,5 jaar geleden mijn wijnimportbedrijf Mamuse begon waren de heer en mevrouw Poelaert ( eigenaren van het prachtige @Château de Couches) net bezig om de wijnen van de Côtes du Couchois op de kaart te zetten. De wijnen worden al meer dan een millennium in het gebied verbouwd, maar het is pas sinds het jaar 2000 dat de #appellation werd geboren, vernoemd naar het wijndorp Couches, op ongeveer 30 km van Chalon-sur Saône. Het maakt deel uit van de sfeervolle zuidelijke Bourgogne en heeft een prachtig Château. Met een bijzonder historisch verhaal over Marguerite de Bourgogne.
De wijngaarden van de Couchois liggen op enkele kilometers ten zuidwesten van de wijnhoofdstad Beaune. Bekende wijndorpen die niet ver van de Couches te vinden zijn, zijn onder meer Maranges, Santenay en Mercurey.
De grond is enorm veelkleurig ( graniet, klei en keien). Deze veelkleurige lagen zorgen voor de nuancering en de complexiteit van de Pinot Noirs en Chardonnay’s. De wijnen zijn daardoor zeer goed gastronomisch inzetbaar.
De Côtes du Couchois is een natuurlijke uitbreiding van de Côte de Beaune met fantastische wijnen tegen betaalbare prijzen! ( De wijnen hebben al heel wat prijzen gewonnen en worden zeer goed beoordeeld zowel in Frankrijk als Nederland: Perswijn en de Grote Hamersma)