Crémant de Bourgogne de beste vervanger voor een Champagne

door | 5 feb 2024

Crémant de Bourgogne

Mamuse – le vin heeft verschillende Crémants de Bourgogne in haar assortiment.

Geweldig om iemand cadeau te geven, als aperitief of heerlijk bij verschillende gerechten !

Er zijn veel overeenkomsten tussen een Champagne en Crémant de Bourgogne:

Zelfde klimaat als de Champagne

Dit komt door de geografische ligging: het noordelijke deel van de streek Bourgogne ligt tegen het zuiden van de Champagnestreek en juist daar ( rondom het stadje Chatillon-sur-Seine) worden de meeste Crémants gemaakt. Hoe koeler het klimaat hoe meer kans op mooie zuren/fris en fruitig!

Zelfde druiven

Crémant de Bourgogne bevat 2 van de druivensoorten die ook in Champagne zitten: Chardonnay en Pinot Noir.

Zelfde methode/Vinificatie

De bereidingswijze van Champagne en Crémant is hetzelfde. We noemen dat de méthode traditionelle. Dit houdt in dat de wijnen twee gistingen ondergaan: de alcoholische gisting die hem tot wijn maakt en zodra deze basiswijn in de fles gaat, wordt er gist en suiker toegevoegd. Dit veroorzaakt het ontstaan van koolzuur in de fles, de tweede gisting. Zodoende krijgen we een bubbelwijn.

Crémant de Bourgogne is om deze 3 redenen de beste vervanger van een fles Champagne !

Met een prijs die gemiddeld maar liefst drie à vier keer lager ligt!

Er zijn dus veel overeenkomsten maar ook verschillen tussen de Champagne en de Cremant en een daarvan is dat  bij de Crémant de Bourgogne alleen gebruik mag worden gemaakt van de druiven die in de Bourgogne groeien en dat zijn vnl de witte druivenrassen Chardonnay en Aligoté en de rode druivenrassen Pinot Noir en Gamay.

Daarnaast is wettelijk vastgelegd dat de Crémant de Bourgogne minimaal 9 maanden moet rijpen en de Champagne minimaal 15 maanden

Er zijn verschillende soorten Crémant de Bourgogne.

En dat heeft te maken met de hoeveelheid suiker die er wordt toegevoegd bij de tweede vergisting (liquer d’expedition)

De indeling is als volgt:

Brut Nature: Geen suiker toegevoegd.

Extra Brut: Minder dan 6 gram suiker per liter toegevoegd.

Brut: Tussen de 6 en1 2 gram suiker per liter toegevoegd.

Extra Sec: Minder dan 20 gram en meer dan 12 gram suiker toegevoegd.

Sec: Minder dan 35 en meer dan 17 gram suiker toegevoegd.

Demi Sec: Minder dan 50 gram en meer dan 35 gram suiker toegevoegd.

Doux: Meer dan 50 gram per liter toegevoegd

Wat eet je bij de Crémant de Bourgogne

Naast feestelijke gelegenheden of heerlijk als aperitief combineer je deze wijn met vis, tonijn sashimi, zalm uit de oven, oesters en verse kazen.

Pittige geitenkaas past ook heel goed.

Mamuse heeft verschillende mooie en heerlijke Crémants in het assortiment

 

Bestel en geniet!