Côtes du couchois

Maak kennis met een bijzonder stukje van de Bourgogne. Een ontdekking van Mamuse die we hier graag aan u voorstellen!
de wijnen

Mamuse is de eerste Nederlandse Importeur die de Bourgondische wijnen van de Côtes du Couchois mag introduceren. De AOP Côtes du Couchois is in 2000 ontstaan voor de rode wijn van pinot noir en beslaat een gebied van slechts 250 hectare.
Binnenkort zal de witte wijn van Côtes du Couchois ook een AOP erkenning krijgen.

De appellatie is genoemd naar het wijndorp Couches, op ongeveer 30 km van Chalon-sur Saône. Het maakt deel uit van de sfeervolle zuidelijke Bourgogne en heeft een zeer fraai chateau. Uitsluitend de dorpen Couches, Dracy-lès-Couches, Saint-Jean-deTrézy, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes, SaintSernin-du-Plain mogen deze regionale Bourgogne Appelatie voeren. 

De wijngaarden van de Couchois liggen op enkele kilometers ten zuidwesten van de wijnhoofdstad Beaune en zijn in de regio bekend sinds de oudheid.

Bekende wijndorpen die niet ver van Couches te vinden zijn, zijn onder meer Maranges, Santenay en Mercury.

Côtes du Couchois Wijnen

Veelkleurig
De percelen liggen verspreid op de heuvels met een hoogte die varieert tussen de 200 en 300 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is er vrij zacht met overwegend continentale invloeden.

In de ondergrond vinden we graniet, keien, klei uit het Triastijdperk en kalk uit het Juratijdperk. Maar het overgrote deel heeft bodems met veelkleurige klei uit het Trias. Aan de oppervlakte verschijnt afwisselend blauwe en oranjekleurige klei.

Maar daarnaast vinden we ook groene, gele en paarse varianten.
Deze veelkleurige kleilagen verlenen de pinot noirs en chardonnay’s van de Côtes du Couchois hun eigen persoonlijkheid en zorgen ook voor nuancering en complexiteit.

De wijnen van de Côtes du Couchois zijn daardoor zeer goed gastronomisch inzetbaar.

De Côtes du Couchois is een natuurlijke uitbreiding van de Côte de Beaune met fantastische wijnen tegen betaalbare prijzen!